Szeretnél a legújabb tanfolyamainkról és egyedi ajándékainkról értesülni?

Művészeti szabadegyetem

A Napműhely közreműködésével, a Napfényes Élet Alapítvány szervezésében

 

A selyemről

Napselyem – Természetes lágyság

A selyem puhaságával és lágyságával különleges érzetet nyújt, kellemesen könnyed, nőiesen elegáns viselet. Sajátossága, hogy nyáron hűt, télen melegen tart, illetve rendkívül bőrbarát, erős nedvszívó képességű. Talán kevesen tudják, hogy védelmet biztosít az elektroszmoggal, a káros sugárzásokkal szemben is. Tőzeggel kombinálva fokozódik védő hatása, ezért gyermekek és kismamák ruházatánál is alkalmazzák. 

 A Napműhelyben kézzel festett egyedi termékeink 100 % hernyóselyemből készülnekaz igényes, elegáns viselet kedvelőinek:

Sálak, kendők, körsálak, tunikák, blúzok és ruhák megrendelésre is!

A hernyóselyem tisztítása: mosása kézzel, meleg vízben, gyapjúmosószerrel

Selyemfestő foglalkozásainkon kontúrmintás selyemkendőt és sálat, selyemképet illetve színátmenetes selyemsálat festünk.  

Várjuk szeretettel! 

 --------    --------    ---------    ----------    ----------    ---------   --------  ---------   --------

selyem története egészen a Kr.e. 2000-es évekig nyúlik vissza.

A legenda szerint a kínai császárné, Xi Lingshi véletlenül beleejtett a teáscsészéjébe egy selyemgubót, ami a meleg hatására hosszú fonalat eresztett. A császárné legombolyította a fonalat, megtéve ezzel a selyem világhódításának első lépését. Ezt titokként kezelve, a kínaiak hosszú évszázadokig rejtegették a selyem készítés fortélyait. Európában hosszú ideig azt hitték, hogy a selyem, a távoli Kína egy különleges fájának termése.

Az 500-as évek hoztak fordulatot, amikor is a bizánci császár megbízott két szerzetest, hogy  térítő útjuk alatt szerezzék meg a selyemszövés technikáját. Ők ki is derítették a titkot, miszerint az eperfán élő hernyó tavasszal tojást rak, eperfaleveleket eszik, majd gubót köt maga köré. A szerzetesek a botjukba rejtett eperfamagokkal és selyemgubókkal tértek haza, ám összekeverték az előállítás lépéseit, és a gubókat ültették el a földbe, míg a magokat igyekeztek meleg helyen tartani. A selyemkészítés terve így kudarcba fulladt.

Egy másik legenda szerint egy Kvüsadana nevű nyugat-ázsiai királyság szerette volna megszerezni a selyem-titkot, ezért a király feleségül kért egy császári udvarbeli lányt. A kvüsadanai király arra kérte menyasszonyát, hogy lopjon el egy hernyót és néhány eperfamagot. A lány a fejfedőjében csempészte át az értékes kincseket. Ezzel megkezdődött a selyemkészítés nyugaton is.

A selyem előállítása Magyarországon is teret nyert a 17. században. A nagy munkaigény miatt azonban a 20. század közepén bezárták az országszerte működő gyárakat.

A selyemiparban mindmáig senki sem vette át a vezető szerepet a Kínaiaktól.

Spirituális megközelítésben a selyem a ”szellem anyaga”.

 

Jelentkezzen selyemfestés tanfolyamunkra >>>

 

A gyapjúról...

A gyapjút hosszabb ideje ismeri és használja az emberiség, mint sejtenénk. A birkaszőr  gyógyító hatása már az ókorban is ismert tény volt. A jelen kor technikai fejlettségének köszönhetően nagyon sokféle területen alkalmazzák a gyapjút, készítenek belőle ruhákat, szőnyegeket, ágyneműt, gyógykészítményeket, játékot.

A gyapjúszálak jellegzetes tulajdonsága, hogy felületük pikkelyes és a szálak hullámosak. A pikkelyes felületnek a nemezelődésnél van fontos szerepe, a hullámosság a fonhatóságot, a nemezelhetőséget, a gyapjúfonalak fedőképességét, a gyapjú meleg tapintását, a sok légzárvány következtében a gyapjúáruk melegtartó képességét befolyásolja nagyon kedvezően.

A gyapjúszálak egy sajátos feldolgozási művelete a nemezkészítés. A juhgyapjúnak fontos tulajdonsága, hogy nemezelhető, azaz megfelelő fizikai és vegyi feltételek mellett az összekuszált szálhalmaz mozgatás hatására összefüggő, tömör szerkezetet alkot. A gyapjú nemezelhetőségét elsősorban pikkelyes felületének, hullámosságának, hajlékonyságának és rugalmasságának köszönheti. A pikkelyek éle egy irányban, a szál hegye felé mutat, emiatt a szálak mozgatásukkor gyakorlatilag csak a tövük irányában tudnak elmozdulni. Ez az egymás mellé ellentétes irányú helyzetbe kerülő szálak vándorlását idézi elő, miközben a szálak egymásba kulcsolódnak. Ezt a műveletet nemezelésnek, ványolásnak, kallózásnak nevezik.

A legkorábbi régészeti lelet, amely a nemez létére utal, török eredetű és a Kr.e. 6500-as évekből származik. A Krisztus előtti szibériai halomsírokban is számos nemeztárgyat és szőnyeget leltek, olykor a sírok falát is nemezzel borították. Ezek a leletek is bizonyítják, hogy használata milyen nagy múltra tekint vissza. Kutatók szerint abban az időben keletkezett, amikor az emberiség az állatbőrt, az állatszőrt ruhák készítésére kezdte használni. Elterjedése Európában és Közép-Ázsiában volt jellemző. Legkeletibb határa a kínai nagy fal, legnyugatibb pedig a Kárpát-medence. Északon a svédek is foglalkoztak nemezkészítéssel. Erről tanúskodik Hedebyben, az egyik viking kori temetőben talált nemezből készült álarc. Délen a görögöknél és a rómaiaknál találunk forrásokat nemeztárgyak használatára.

A természetes, tiszta gyapjúnak igen magas a lanolintartalma és stresszoldó, fájdalomcsillapító hatású. A gyapjú többek között rendkívül jó nedvszívó és páraáteresztő képességgel rendelkezik. A gyapjú 100%-ban természetes, anti-allergén anyag, nem vonzza a port.

A taoista 5 elem-tan szerint tűz elemű anyag.

Spirituális megközelítésben a gyapjú a "lélek anyaga".

 

Jelentkezzen be nemezelés és gyapjútárgyak készítése tanfolyamainkra>>

   

 

Ajándékutalvány

 

Lepje meg szeretteit vagy munkatársait
a Napműhely ajándékutalványával!

6 hónapig érvényesek, beválthatóak kézműves termékeinkre illetve tanfolyamainkra és workshopjainkra.

1000, 5000 és 10000 forint értékben kaphatóak.

Ajándékutalványainkat kiküldjük postai úton - előre utalás esetén -, + 500 forintos díjért, illetve megvásárolhatóak személyesen is a Napműhelyben, előzetes időpontegyeztetéssel! 

Kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk az elérhetőségeinken:

info@napmuhely.hu

Tel: 06 20 433 1111

 

Kerek esztendő - gyermekekkel az évkörön át

kerekesztendokKertészkedés • Mesék, dalok • Receptek • Kézműves munkák

Könyvsorozatunkban bemutatjuk az évkör egyes időszakainak jelenségeit, sajátosságait a természetben, az emberi életben és ötleteket adunk azok megéléséhez otthonunkban, kertünkben. Kitérünk az adott évköri szakaszhoz tartozó néphagyományokra, szokásokra, ünnepekre is. Minden időszakhoz ajánlunk játékokat, meséket, dalokat, kézműves tevékenységeket, ház körüli ötleteket és hasznos életviteli tanácsokat.

Elsősorban szülői segítségnek szánjuk a könyvet, célja, hogy gyermekeinkkel otthoni környezetben is újra és újra végigélhessük az évkör visszatérő folyamatait, változásait, ezáltal alakítva családi életünket is. Olyan lehetőségeket kívánunk nyitni, amelyek színt viszek a szülői lét monotonitásába és megfelelő alternatívát nyújtanak egyre inkább elembertelenedő, természettől elszakadó világunkban.

Tőzegfonál

 

A tőzegről - előadás és műhelymunka a Napműhelyben 

A workshopon tartott előadáson sok érdekességet tudhatunk meg a tőzegről. Mi a jelentősége? Hogyan tudjuk felhasználni az életünkben? A műhelymunka során lehetőség nyílik szőttes anyaggal dolgozni, vagy elkészíteni tőzegből egy horgolt telefontokot illetve sapkát. A foglalkozáson megismerkedünk a különleges tőzegolajjal is. Maximum 15 fő jelentkezésére van lehetőség!

Jelentkezem>>>

A tőzegről

A láp fogságába került „Bolyhosfű” (Eriphorum Vaginatum, Wollscheidegras) nem tud lebomlani már évszázadok óta, így mumifikálódott állapotban van, félúton a növény és az ásvány (szén) között. Ezt a kristályosodási folyamatot fordította meg Peter Böhlefeld (Németország, Weimar) Rudolf Steiner utalásai és Henri Smit kísérleteinek feljegyzései nyomán. Sikerült a porladó, törékeny tőzeget olyan állapotba hoznia, hogy fonható, szőhető legyen. A tőzegfonal melegebb és könnyebb, mint a gyapjú.

Dr. Rudolf Hauschka azt írja könyvében:
„Ita Wegman szerint a tőzeg nem akármilyen fonal kellene, hogy legyen, hanem eredetileg egészségügyi ruházatnak szánták az emberiség számára, mert tulajdonságai révén képes védelmet nyújtani az embernek az elektromágneses sugárzásokkal szemben. A kisgyermekek erősebben terheltek, hiszen ők nőnének, tágulnának a térben, de az egyre növekvő elektromágneses tér visszanyomja őket.”

Tájékoztatás, forgalmazás és rendelés:
Erdélyi Tünde • +36-70532-7535 • tozegfonal@gmail.com

btn jelentkezes nagy

VISSZA