A gyöngyékszer viselés története

E népszerű ékszertípus viselése többezer éves múlttal rendelkezik, a gyöngy számos pozitív tulajdonságának köszönhetően. Ellentétben a többi korabeli ékszerkészítési matériával (mint pl. textilek, papír), a gyöngyök általában tartós anyagból voltak és ebből kifolyólag időtálló ékszert lehetett készíteni belőlük.

Gyöngynek nevezünk lényegében minden, a felfűzést lehetővé tévő, lyukkal ellátott dísztárgyat. Napjainkban az üveggyöngyök a legelterjedtebbek, főként díszítő célra használjuk őket. Az idők során a különböző anyagú gyöngyökből készült tárgyak számtalan szerepet töltöttek be az emberiség életében.

Nem gondolnánk, de még az évezredekkel ezelőtti őseink is ügyeltek arra, hogy mit viselnek. Csiszolt fadarabból, csontból, kavicsból és más egyéb, a természetben fellelhető anyagból készült testékszereiknek mágikus erőt tulajdonítottak.

Például az ókori görögök és rómaiak a különleges ásványokból, féldrágakövekből készített ékszereket nagy becsben tartották, és különféle védelmező, egészségjavító tulajdonságokkal ruházták fel őket.

Egy Kr.u. 900 körül íródott műből kiderül, hogy elterjedt volt akkoriban, hogy fonott selyemszálon vagy bojtos aranyszálon függő amuletteket hordtak a nyakukban, emellett láncokat, drága- vagy féldrágaköveket, gyöngysorokat viseltek, és a nők még a hajukba is gyöngyöket fűztek. Az 1300-as évektől az ékszerek a köznép körében is elterjedtek, mert bizonyos alapanyagok megfizethetőbbé váltak.

Az ékszerek -és ezáltal a gyöngyök is- az idő előrehaladtával egyre inkább pusztán díszítő, esztétikai szerepet kezdtek betölteni az emberek, főként a nők körében. 

Az 1950-es évektől kezdtek el általános jelleggel, az átlagember számára is öltözködési kiegészítővé válni.

Tehát ami annak idején szent volt, szakrális, és az akkori ember mélyen hitt annak isteni erejében, az ma már többnyire inkább csak esztétikai kiegészítő elem, divatcikk.

Mindazonáltal ismét megjelent például az ásványgyöngyök gyógyító hatásába vetett hit, és az ezekből készült ékszerek testi-lelki egészséget célzó viselése.