Selyemről

A selyem puhaságával és lágyságával különleges érzetet nyújt, kellemesen könnyed, nőiesen elegáns viselet. Sajátossága, hogy nyáron hűt, télen melegen tart, illetve rendkívül bőrbarát, erős nedvszívó képességű. Talán kevesen tudják, hogy védelmet biztosít az elektroszmoggal, a káros sugárzásokkal szemben is. Tőzeggel kombinálva fokozódik védő hatása, ezért gyermekek és kismamák ruházatánál is alkalmazzák. 

 A Napműhelyben kézzel festett egyedi termékeink 100 % hernyóselyemből készülnek, az igényes, elegáns viselet kedvelőinek:

Sálak, kendők, körsálak, tunikák, blúzok és ruhák megrendelésre is!

A hernyóselyem tisztítása: mosása kézzel, meleg vízben, gyapjúmosószerrel

Selyemfestő foglalkozásainkon kontúrmintás selyemkendőt és sálat, selyemképet illetve színátmenetes selyemsálat festünk.  

                                                                        Várjuk szeretettel! 

A selyem története egészen a Kr.e. 2000-es évekig nyúlik vissza.

A legenda szerint a kínai császárné, Xi Lingshi véletlenül beleejtett a teáscsészéjébe egy selyemgubót, ami a meleg hatására hosszú fonalat eresztett. A császárné legombolyította a fonalat, megtéve ezzel a selyem világhódításának első lépését. Ezt titokként kezelve, a kínaiak hosszú évszázadokig rejtegették a selyem készítés fortélyait. Európában hosszú ideig azt hitték, hogy a selyem, a távoli Kína egy különleges fájának termése.

Az 500-as évek hoztak fordulatot, amikor is a bizánci császár megbízott két szerzetest, hogy  térítő útjuk alatt szerezzék meg a selyemszövés technikáját. Ők ki is derítették a titkot, miszerint az eperfán élő hernyó tavasszal tojást rak, eperfaleveleket eszik, majd gubót köt maga köré. A szerzetesek a botjukba rejtett eperfamagokkal és selyemgubókkal tértek haza, ám összekeverték az előállítás lépéseit, és a gubókat ültették el a földbe, míg a magokat igyekeztek meleg helyen tartani. A selyemkészítés terve így kudarcba fulladt.

Egy másik legenda szerint egy Kvüsadana nevű nyugat-ázsiai királyság szerette volna megszerezni a selyem-titkot, ezért a király feleségül kért egy császári udvarbeli lányt. A kvüsadanai király arra kérte menyasszonyát, hogy lopjon el egy hernyót és néhány eperfamagot. A lány a fejfedőjében csempészte át az értékes kincseket. Ezzel megkezdődött a selyemkészítés nyugaton is.

A selyem előállítása Magyarországon is teret nyert a 17. században. A nagy munkaigény miatt azonban a 20. század közepén bezárták az országszerte működő gyárakat.

A selyemiparban mindmáig senki sem vette át a vezető szerepet a Kínaiaktól.

Spirituális megközelítésben a selyem a ”szellem anyaga”.